START VÄRDERA BOSTAD

Foto: Helen Simonsson cc-by-sa

Rå prisdata Eget urval Prisindex

Om Bostadspriserna.nu

Bostadspriserna.nu är en sajt för att utforska och jämföra prisbilden på bostäder i Sverige. För mäklare finns Mäklarstatistik.se men tidigare fanns det inget alternativt för vanligt folk – säljare som köpare – att på ett ingående och översiktligt sätt jämföra priser på bostäder utan att behöva gå igenom enskilda objekt manuellt.

Målet med Bostadspriserna.nu är att komma till rätta med den så kallade informationsasymmetri som råder mellan främst köpare och säljare på ena sidan och mäklare och banker på andra. I dagsläget är sajten något svårtolkad för den som inte är van med grafer och stora datamängder, men förhoppningsvis så kommer mer pedagogiska funktioner att läggas till.

Bostadspriserna.nu hämtar prisdata från svenska mäklarsajter, på ungefär samma sätt som SPABs Booli gör. Till skillnad från bostadsstatistiksajterna Husmask, som egentligen är enda alternativet för översiktlig boprisstatistik som finns till denna sajt, så hämtar vi inte datat från Booli. Till skillnad från Booli så tas endast prisstatistik från bostadsannonser som verifierats som sålda – medan Booli inkluderar annonser som tagits ner utan kommentar som sålda och deras statistik därmed innehåller så kallade false positives på försäljningar.

Datan på Bostadspriserna.nu uppdateras runt två gånger per dag och säljdata från de senaste par dagarna bör tolkas med viss försiktighet då de kan komma att uppdateras i efterhand alltsom affärer rapporteras in av mäklarna.

Under fliken "Rå prisdata" presenteras obehandlad data för kvadratmeterpriser, antal avslut och boyta och hur dessa varierar över tid.

Under fliken "Eget urval" så kan du själv välja olika kriterier för en sökning. Tex. antal rum eller yta. Percentiler visas.

Under fliken "Prisindex" så kan man se hur ytjusterade priser, prisindex och prisindex mot boyta.

Vid frågor tveka inte mejla oss på kontaktuppgifterna längst ner på sajten.

bostadspriserna.nu, Alla rättigheter förbehållna.

Grafer och data får spridas med villkor enligt CC-BY-SA

Sidan spårar INTE läsare för analys eller annonsvisning.

Kontakt: bostadsprisernanu@gmail.com